SAP Modüllerinin yönetim süreçlerinde oldukça yardımcı bir program olduğu ifade edilebilir. Şirketlerin yönetim süreçlerinde aralarda oluşabilecek kopukların önlenmesine yönelik olarak oldukça etkilidir.

 SAP Modüllerinin reaktif bir yapıdan uzak ve proaktif yapıya yakın bir süreç olduğu söylenebilir. Tüm modüller farklı bir süreci yönetmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda SAP programının tüm süreçleri internet ortamından takip etme avantajı sunan bir program olma özelliğine sahip olduğu ve yöneticilerin işlerini kolaylaştırdığı da söylenebilir. 

 SAP programının açılımı “Systems Analysis and Program Development” şeklinde ifade edilebilir. Bir Alman yazılım şirketi tarafından geliştirilen program oldukça popüler olarak kullanılmaktadır.

 Temel olarak kurumsal kaynak planlaması için kullanılmaktadır. Türkçe manasının ise Sistem, Uygulama ve Ürünler şeklinde olduğu söylenebilir. SAP programı şirket yöneticilerinin işlerini kolaylaştırmak için ve daha hızlı bir şekilde karar almalarını sağlamak için programlanmıştır. SAP gerçekleştirilecek olan tüm programların bilgisayar üzerinden takip edilmesini sağlayarak işleri kolaylaştırmaktadır

ERP Nedir?

ERP (kurumsal kaynak planlama) , işletmelerin kaynaklarını (insan kaynakları fiziksel kaynaklar finansal kaynaklar) bir araya getirerek uçtan uca yönetilmesini ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak ya da desteklemek için geliştirilmiş sistem ve yazılımların genel adıdır. Klasik bir ERP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. ERP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

ERP sistemleri müşteri siparişlerinin müşteri temsilcileri tarafından alınıp yükleme yapılana kadar ve finansın gönderdiği fatura bilgileri gibi tüm verilerin toplandığı yerdir. Üretimin sürdürülmesi için plan yapma ihtiyacı ile doğan ERP ‘nin açılımı  “Enterprise Resource Planning” her ne kadar planlama adı ile tarifenmiş olsa da esasen yapılan iş yönetmedir. Planlamaya veri sağlayan bu altyapı yazılım ile birlikte birçok donanım da dâhil olduğu çok sayıda bileşen içerir.

ERP projeleri hızlı ve büyük ölçekli faydalar sağlar. Bu faydalar maliyet tasarrufundan, verimlilik artışına kadar uzanırken; aynı zamanda çok daha etkili ve hızlı bir karar mekanizmasını yönetim kademesine kazandırmayı mümkün kılar.

ERP ile ulaşılmak istene temel hedef işletmenin verilerini bir araya getirerek bunlarda karara dönüştürülebilecek anlamlı sonuçlar elde etmektir.

ERP işletmenin farklı iş tiplerini ve faaliyetlerini yönetmelerini sağlayan yazılım modüllerini tek bir veritabanı altında toplayan bir yapıdır.

Bir ERP (kurumsal kaynak planlama) yazılımı içinde genelde bağımsız olarak çalışan çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar;
Üretim Yönetimi
Finans Yönetimi
Malzeme Stok Yönetimi
Satış Yönetimi
Müşteri İlişkileri Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetimi
Bütçe Yönetimi
Dış Ticaret Yönetimi
Kalite Yönetimi
Bakım Yönetimi
Satış Sonrası Hizmetler
İş Zekâsı

“ERP ne işe yarar?” sorusunun cevabı ise tam da bu ürün yeteneklerini ile örtüşen bir cevap buluyor. ERP yazılımına geçiş önce işletmenin kendisini tanımlama böylece tüm iş ve süreçlerini tanımlaması anlamına geldiğinden İşletme süreçlerinin standardize ederek kolaylaştırır yalınlaştırır. Bu yalınlaşma ise direkt olarak işletmenin maliyetlerinde azalma ve zamanı verimli kullanma konusunda katkı sağlar.